onsdag 24. oktober 2012

GrunnarbeidetSvart rør: vanntilførsel, Orange rør: avløp
Det aller første som skjer er at en utstikker må stikke ut tomta (sette opp punkter for hjørnene av huset) dette skjedde veldig tidlig sommeren 2012.
Graveren har med utgangspunkt i dette jobbet i sommer og gravd ut tomta, samt lagt rør opp innunder der huset skal være. Han har også gruset og komprimert, og lagt opp drenering og kummer. I tillegg til det har han lagt grus der carporten skal være og laget en dobbel parkeringsplass, noe som viste seg å være veldig smart pga mye søl i gjørma rundt.

Etter dette kom mureren og gjorde jobben sin, samtidig med at rørlegger, elektriker og radonmannen må gjøre sitt grunnarbeid. Rørleggeren og jeg er kamerater, så jeg har også vært så heldig at jeg har vært med han og jobbet:
Murer har lagt opp rammen, så rørlegger kan legge nødvendige rør ned i grusen og koble dette til avløpet. Det orange avløpsrøret ble byttet med dette svarte. Ledingen er koblet til en avløpsmuffe, som er en ting som sitter rundt avløpsrøret i bunn. Denne kobler elektrikeren til jordingen sin.

Det markeres vegg mellom vaskerom og wc, her kommer mange rør gjennom.

Alle rør må graves ned, så man blir rimelig sliten i armene etter en dag med graving i  grus :-)

Det ble fort mørkt. Vi måtte bli ferdige så elektrikeren kunne gjøre jobben sin dagen etter, det er som kjent ekstremt viktig at rør blir lagt med riktig fall og at sluk blir lagt i riktig høyde ift gulv.

Alt klart for kjøkkenvasken!

Dagen derpå hadde elektriker vært på plass og gjort sitt:Inne i det røde røret skal strømkabelen trekkes, og den grønne er fiber, så vidt jeg vet... 


Gul ledning koblet til jording, som er lagt rundt huset, og koblet til avløpsmuffen.

Etter denne dagen kom radonmannen og la duk, og mureren kom og armerte. Deretter kom rørleggeren og jeg og la vannbåren varme. Vi fikk hjelp av et par kompiser og fattern til å legge dette. Må også skryte av murerne, som gratis stilte opp og var med og la vannbåren varme utover kvelden med oss, slik at vi jobbet inn en dag. Vi skulle egentlig legge det dagen etter, men da rakk vi å bli ferdige kvelden før, og kunne istedet støpe, og ta fri fredagen! :-)
Armert og radonbeskyttet. (Den røde duken under er radonduk. Grunnen til sprekken midt i gulvet er at der er det bærevegg.

Det går et par strips til denne jobben....Viktig å ikke legge rør under vegger... Dette må markeres tydelig. Vi fikk tegnet opp alle vannbåren varme-rør av leverandøren, tilpasset vårt hus, selvfølgelig mot at vi handlet av dem.

En gang rørlegger...

Jeg tok en tur opp dagen etter, for å se om alt var klart for støp.
Så var det bare å støpe sålen over alt dette:

Såle og søylepunkter støpt! Da er det bare å bygge hus!

1 kommentar:

  1. Dette er så hjelpsom.
    Alt jeg kan si er
    Tusen hjertelig takk for din hjelp med grunnarbeidet. Just perfekt presentation. Keep it up man.

    SvarSlett